Autohalliosakkeet sijoitusmahdollisuutena

Kiinteistösijoittamisesta on tullut viimeisien matalan korkojakson vuosien aikana kasvava trendi perinteisten osake- ja rahastosijoittamisen lisäksi. Kiinteistösijoittaminen kiinnostaa etenkin pääkaupunkiseudulla, jossa kiinteistöjen arvot kehittyvät nousujohteisesti ja vuokralaisen löytäminen on suhteellisen vaivatonta.

Sijoitusasuntojen absoluuttiset arvot ovat kuitenkin nousseet paikoin niin korkealle tasolle, etteivät tavallisen sijoittajan käteisvarat välttämättä ole riittävän suuret edes pankkien vaatiman noin 30% omarahoitusosuuden kattamiseen. Tässä tilanteessa kannattaa harkita esimerkiksi sijoittamista autohalliosakkeisiin, joiden absoluuttiset hinnat ovat huomattavasti edullisempia.

Autohalliosake sijoituksena

Autohalliosakkeisiin Helsingin kantakaupungista pääsee käsiksi huomattavasti pienemmällä pääomalla verrattuna saman alueen asuinhuoneistoihin. Yhden sijoitusasunnon hinnalla (n. 140,000€-250,000€) on mahdollista hankkia jopa neljästä seitsemään autohallipaikkaa. Autohallipaikkojen hinnat vaihtelevat merkittävästikin kantakaupungin alueella. Mitä lähemmäksi mennään alueita, joissa autojen säilytys pihapaikoitusalueilla on vähäistä, sitä suurempi kysyntä autopaikoille on. Kalleimpia alueita ovat ydinkeskusta, Ullanlinna ja Eira, joissa autohallipaikasta saa maksaa yleensä noin +/- 80,000 euroa. Kampista paikan löytää n. 35,000-50,000 eurolla ja keskusta-alueen ulkopuolella hinnat putoavat yleensä 10,000-30,000 euron tasolle.

Autohallipaikkojen vuokratuottoprosentti sekä vuokrattavuus ovat hyvällä tasolla. Paikkojen vuokrat vaihtelevat keskustan alueella n. 150-350€/kk välillä. Esimerkiksi; 35,000 euroa maksava autohallipaikka Helsingin Kampista, jossa vuokra 190€/kk ja hoitovastike 50€/kk tuottaa noin viisi prosenttia vuodessa. Lisäksi autopaikoille voi ennustaa huomattavan paljon todennäköisempää arvonnousua kuin saman alueen asunnoille.

Miksi sijoittaa autohalliosakkeisiin?

Jo aiemmin mainittu pienempi oman pääoman tarve on tärkeä tekijä, sillä se mahdollistaan myös paremmat hajautusmahdollisuudet sijoitusomaisuudelle. Lisäksi on hyvä huomioida, että autohalliosake ei yleensä vaadi omistajaltaan mitään muita ylläpitotoimia, kuin vastikkeen maksamisen ja vuokralaisten etsimisen (vrt. sijoitusasuntojen kunnossapito). Hallipaikkojen hyvästä kysynnästä ja pienestä tarjonnasta johtuen on myös vuokralaisten löytäminen yleensä helppoa ja tyhjistä kuukausia joutuu kärsimään harvoin.

Myös yhteiskunnalliset linjaukset puoltavat autohalliosakkeita sijoituskohteina. Helsingin kaupungin asukaspysäköintimaksut ovat nousseet viimeisien vuosien aikana merkittävästi ja kaupunki on linjannut jatkavansa maksujen korotuksia asteittain (kts. Diagrammi). Lisäksi on odotettavissa, että kaupunki vähentää kadunvarsipysäköintipaikkojen määriä muun muassa uusien pyöräteiden alta.

Näistä syistä voidaan perustellusti odottaa, että myös autohallipaikkojen kysyntä tulee kasvamaan, mikä puolestaan nostaa niiden vuokratasoja sekä korottaa paikkojen hintoja.

Blogi_Autohallipaikat-sijoituskohteina-1

Mitä Kannattaa ottaa huomioon sijoitusta tehtäessä?

Ostaessasi autohallipaikkaa kannattaa ensimmäiseksi kiinnittää huomiota taloyhtiön kuntoon. Onko yhtiössä tulossa suuria remontteja ja mikä on autopaikkojen osuus niistä? On hyvä huomioida että hallipaikasta voi syntyä mittavia kustannuksia, jos paikan vastikekerroin on korkea.

Autohallipaikan vuokrattavuuteen vaikuttavat myös merkittävästi sen käytettävyys ja koko. Paikan mitoituksen tulisi olla vähintään 5 x 2,5 metriä, jotta se on riittävän suuri useimmille autoille. Paikan haluttavuutta parantavat myös hallin automaattiset ovijärjestelmät sekä valmius sähköauton lataukseen. Latausjärjestelmän olemassaolo tai mahdollisuus siihen saattavat hyvinkin nostaa hallipaikkojen arvostusta lähitulevaisuudessa, sillä latauspaikkoja tuskin saadaan laajamittaisesti katujen varsille.

Lopuksi

Ennustamme Helsingin keskusta-alueen autohallipaikkojen myynti- sekä vuokrahintojen nousevan tasaisesti tulevaisuudessa. Suurta kasvua voidaan olettaa tapahtuvan erityisesti ydinkeskustan alueella, jossa paikkojen tarjonta on tällä hetkellä hyvin vähäistä. Kehotamme pitämään markkinoita silmällä ja suosittelemme kaikille autohalliosakkeen lisäämistä omaan sijoitussalkkuun sopivan sattuessa kohdalle.