Mediassa riittää uutisia kuluttajien luottamuksen heikkenemisestä, kansainvälisistä kriiseistä sekä asuntokaupan lamaantumisesta. Nämä kaikki tekijät vaikuttavat varmasti jokaisen asunnon ostoa harkitsevan päätöksentekoon ja herättävät kysymyksiä asunnon hankinnan järkevyydestä tässä markkinatilanteessa.

Tarkasteltaessa Suomen asuntomarkkinoiden tarjonnassa tapahtuneita muutoksia viimeisen kuukauden ajalta, huomataan selkeästi kaksi muutosta:

  • Asuntojen tarjonta on kasvanut ja myyntiajat ovat pidentyneet maakuntien kasvukeskuksissa ja keskimäärin koko Suomen alueella
  • Asuntojen tarjonta on pienentynyt ja myyntiajat ovat pysyneet ennallaan pääkaupunkiseudulla

Kun tarkastelua jatketaan vielä hieman pintaa syvemmältä, huomataan että pienten asuntojen (yksiöt ja kaksiot) tarjonnassa ei ole tapahtunut lisäystä edes maakuntien kasvukeskuksissa. Toisin sanoen asuntojen tarjonnan lisäys johtuu täysin suurten asuntojen lisääntyneestä tarjonnasta ja niiden heikentyneestä kysynnästä. Tämä on seurausta väestörakenteen muutoksesta (Suomen asuntokunnista 42% on yhden hengen talouksia), kaupungistumisesta sekä rakentamisen rajoituksista (kaavoitus velvoittaa rakentamaan suuria asuntoja liikaa suhteessa kysyntään).

Asunnon ostajan kannalta tilanne on siis kaksijakoinen:

  • Pienten asuntojen kysyntä suhteessa tarjontaan tulee pysymään korkeana ja ennustamme hintojen jatkavan loivaa nousuaan pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa
  • Suurten asuntojen kysynnän heikentyminen jatkuu ja hinnat joustavat samassa suhteessa alaspäin.

Markkinatilanne tarjoaa siis hyvän mahdollisuuden siirtyä pienestä asunnosta suurempaan esimerkiksi nuorille perheille, joille lisätilantarve on ajankohtainen. Tilanne pysyy hyvänä myös asuntosijoittajia ajatellen, sillä pienten asuntojen arvon alenemista ei ole odotettavissa ja niiden vuokrauskysyntä pysyy hyvänä.
Martti Suomela
Gsm. 0505210225
Toimitusjohtaja, DI, LKV
Enter Advice Oy

Lähteet: etuovi.com, oikotie.fi ja tilastokeskus.